Pizza s chrenom, figami či reďkovkami? Šikovní Košičania vyvolali gastro ošiaľ!
20. 4. 2023, 7:26 (aktualizované: 31. 5. 2024, 3:49)
Ak milujete svoju prácu, v živote nemusíte pracovať ani deň. Hovoriť by o tom vedeli aj traja Slováci, ktorí dali hlavy dokopy a vytvorili niečo, čo tu doposiaľ nebolo.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CqqNfDirf1U/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CpS_l7MLkQc/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CqDneVzqW-U/
Galéria k článku
Chren, reďkovky, hľuzovky či figy. Mnohým by ani vo sne nenapadlo, že sa tieto ingrediencie dajú použiť na pizzu a už vôbec nie, že vás tento výsledok dostane. Trojica šikovných Slovákov je dôkazom toho, že sa gastro na Slovensku dá robiť inak, ak doň vložíte lásku, nápad, kreativitu a ľudskosť.
S myšlienkou otvoriť netradičnú pizzeriu Rafano sa bratia Marek a Matej pohrávali dlhšie, no vždy sa našlo niečo, čo ich víziu zabrzdilo. Odišli pracovať do Rakúska, kde sa postupne od umývania riadu dostali do kuchyne a neskôr do čela prevádzok. Tam získali potrebné zručnosti pre vedenie podniku, no hlavne pre výrobu tej najlepšej pizze. Svoju gastro vášeň však rozvíjali aj mimo pracovnej šichty. "Pozerali sme si rôzne videá, veľa čítali o peciach, čase pečenia a získavali všetky potrebné informácie na prípravu tej najlepšej a najkvalitnejšej talianskej pizze,“ spomínajú bratia na začiatky. Po návrate domov sa konečne rozhodli pre veľký krok a začali pracovať na svojom vysnívanom projekte.
Veľkou pomocou bola aj Matejova priateľka Klára, ktorá dnes s bratmi tvorí nerozlučné trio. "Vedeli sme, že nechceme otvoriť tradičnú pizzeriu, ale niečo, čo má nápad a čo nás odlíši. Chceli sme byť iní v každom smere. Nechceli sme veľký priestor, veľkú ponuku pízz, ale radšej niečo menšie, priateľskejšie, kde budeme zákazníkovi bližšie. Vďaka malej ponuke vieme tvoriť z tých najkvalitnejších ingrediencií a ručíme za to, že je vždy všetko čerstvé. Verili sme svojej vízii, a tak sme sa konkurencie, ktorá je v Košiciach veľká, neobávali,“ vysvetľuje Klára.
Zdroj: Milly Sekulová
Matej, Klára a Marek sa konkurencie nebáli a verili svojej vízii.
Pastva pre oči
Ako prichádzajú s netradičnými, no famóznymi kombináciami? "V gastre sme roky a presne vieme, aké chute sa k sebe hodia a aké nie. Aj preto si na prvé počutie neviete na pizzi predstaviť chren či figy, no ak to ochutnáte zistíte, že tá chuť je geniálna,“ hovorí Marek, ktorý by však ananás na pizzu nikdy nedal a s úsmevom dodáva: "To je výmysel z Kanady. Zrejme kanadský žartík, ktorý sa však uchytil, no na pizzu za mňa určite nepatrí.“ Z pizzerie Rafano je na východe Slovenska hotový hit, o čom svedčí fakt, že pár minút od otvorenia praská vo švíkoch a vypredá často oveľa skôr, ako sa končí otvárací čas. Majitelia si však uvedomujú, že za ich úspechom stoja aj sociálne siete.
"Bez Instagramu by sme určite neboli tam, kde sme dnes. Cítime obrovskú podporu a záujem a sme za to vďační.“ Pizze sú totiž nielen pastvou pre chuťové poháriky, ale aj pre oči. Nie div, že si túto dokonalú farebnú kombináciu netradičných chutí ľudia fotia a zdieľajú na sociálnych sieťach. Aj keď Matej a Klára sú vďaka práci spolu nonstop, ponorka nehrozí ani v ich vzťahu, ani vo vzťahu s bratom. "Občas medzi nami je menšie napätie alebo nejaká výmena názorov, no je to podľa nás normálne, keďže každý si len chce presadiť svoj názor, o ktorom je presvedčený, že je ten najlepší. Sme tri rozličné povahy a osobnosti, no ak by ktokoľvek z nás vypadol, už by to nebolo Rafano,“ uzatvára sympatická trojica. REPORTÁŽ Z PIZZERIE NÁJDETE VO VIDEU!