Návrhárka v kuchyni: Pripravte si rýchly a ľahký dezert podľa Jany Jurčenko!
2. 10. 2021, 16:59 (aktualizované: 31. 5. 2024, 3:43)

Zdroj: Facebook
Estetické cítenie nezaprie ani na tanieri. Janka Jurčenko, celebritná návrhárka známa z prestížnych prehliadok, je v kuchyni skutočná bohyňa. Všetko, čoho sa dotkne, jej ide! Pripravte si s ňou hriešne dobrý dezert, ktorý zvládne každá z nás.
Zdroj: Instagram Návrhárka v kuchyni
Zdroj: Instagram Návrhárka v kuchyni
Zdroj: Instargram Návrhárka v kuchyni
Galéria k článku
Janka, hovorí sa, že umeleci majú pre kuchtenie ideálne predpoklady, keďže svoje umelecké cítenie vedia využiť aj v kombinovaní rozmanitých chutí a ingrediencií. Je to pravda?
V mojom prípade určite áno. Rada sa hrám aj s kombináciami chutí. Samozrejme, že prv ochutnám originál recept, a potom si ho zakaždým vylepšujem. Veľmi rada sa tiež vyhrávam aj so samotným servírovaním. Jedlo musí pekne vyzerať aj na tanieri!
Tvoj prvý príspevok na novom instagrame Návrhárka v kuchyni si pridala v dobe silnejúcej druhej vlny pandémie. Bolo v tom čase pre teba varenie určitým útočiskom, kam si vkladala kreatívu, keď boli všetky móla či klientské svadby odkázané na dobu neurčitú?
Áno, vtedy to tak celé začalo. Nechcela som svoj „fashion" profil Jana Jurčenko zahltiť receptmi, tak som vytvorila novú stránku Návrhárka v kuchyni. V tom čase som zároveň rozbiehala aj svoju FASHION ACADEMY JANA JURCENKO a musím povedať, že veľa nových receptov sme si so žienkami v academy vymieňali.
Zdroj: instagram Jana Jurčenko
Celebritná návrhárka Jana Jurčenko
Mala si k vareniu a pečeniu blízko odmala alebo si v sebe tento koníček objavila až vďaka lockdownu, keď nastali obmedzenia v gastro priemysle a obľúbených reštauráciách?
Odmala. Pochádzam z pekárskej rodiny. Dedko bol riaditeľom pekární a otec aj napriek tomu, že bol elektrotechnický inžinier, varil neuveriteľne skvelo. Bol to jeho druhý koníček. A my sme boli jeho fanúšikovia. Radi sme ochutnávali rôzne experimenty, ako aj gastronómiu z rôznych kútov sveta. Všetko si vždy pracne naštudoval a aj zabezpečil suroviny, keďže už v čase socializmu veľa cestoval po okolitých štátoch.
Príspevky na novom profile začali najskôr koláčikmi, dnes tam už nájdeme pestré menu, od tradičnej sviečkovej, thajskej polievky či japonského sushi. Čo ti je bližšie? Domáca slovenská kuchyňa alebo cudzokrajné jedlá?
Všetko... veľmi rada ochutnám z každej kuchyne. Jediné, s čím mám trošku problém, sú morské živočíchy. Celkovo mám fóbie z rôznych chobotníc, mäkkýšov či chrobákov.
Je skvelé, že pod príspevky vkladáš aj postup, ako si dobroty od teba uvariť resp. upiecť. Stáva sa, že sa ti potom čitateľky v správach pochvália fotkou svojich pokrmov podľa tvojich receptov?
Áno, a to ma aj veľmi teší, keď so mnou zdieľaju recept, ktorý ich odomňa inšpiroval.
Zdroj: instagram Jana Jurčenko
Koláčiky Jany Jurčenko nielen dobre chutia, ale aj vyzerajú.
Uvažovala si spojiť oba tvoje talenty a vytvoriť spoločný koncept? Čo tak napríklad príjemný brunch spojený s módnou prehliadkou?
Priznám sa, že zatiaľ nie. Obávam sa, že by to bolo aj naročné. Sústrediť sa na novú kolekciu a popri tom aj na kulinárske dobroty. Avšak, raz môže byť všetko inak. S kamarátkou sa pohrávame s myšlienkou vytvoriť spoluprácu zaujímavej cukrárne, kde budú produkty iba domácej výroby. Je to hlavne jej projekt, zameraný na domáce zaváraniny, džemy, sirupy, pečené čaje...Určite budem včas informovať.
Dlhé roky si držíš svoju formu. Napokon, ty sama pracuješ s modelkami, ktoré musia byť v línii. Riešiš v strave náhrady rafinovaného cukru, prípadne rôzne keto, bezlakto, raw a iné formy jedálnička?
Čo sa týka diét, raz určite napíšem hrubu knihu o všetkých diétach, čo som absolvovala. Momentalne fungujem na keto diéte. Jedlá si ale pripravujem sama. Mám to štastie, že som nikdy neholdovala sladkým jedlým. Ja ich iba rada pripravujem. Skúšala som aj zdravšie verzie... ale niet nad poctivý koláč s cukrom a poctivou múkou.
Odporučila by si našim čitateľkám rýchly a jednoduchý recept na dezert, ktorý máš overený a nemusia sa ho obávať ani začiatočníci?
Cviklový koláč je neuveriteľne dobrý a vôbec nemá príchuť cvikle...Tu je receptik!
Zdroj: Jana Jurčenko
Šťavnatý cviklový koláč podľa Jany Jurčenko.
Cesto:
200 g očistenej a uvarenej cvikly
1 celé očistené jablko
160 g čokolády
110 g masla
140 g cukru
4 vajcia
1 PL kakaa
3/4 balenia prášku do pečiva
130 g hladkej múky
štipka soli
malinový džem
Poleva:
100 ml smotany na šľahanie
100 g čokolády
Postup:
- nastrúhame si cviklu na drobnom strúhadle a jablko na širšom
- vyšľaháme vajíčka s cukrom
- pridáme k nim roztopené maslo a roztopenú čokoládu, cviklu a jablko
- vmiešame múku, kakao, štipku soli a prášok do pečiva
- použijeme formu s priemerom 20-22 cm
- pečieme v predhriatej rúre na 180°C 40 min
- na ešte teplý natrieme bohatú vrstvu džemu
- rozpustíme čokoládu a do horúcej vmiešame smotanu
- celú polevu vylejeme už na vychladený koláč
Anketa
Vyskúšate?
- Áno, vyzerá skvele0%
- Nie, repu nemusím0%
Hlasovanie bolo ukončené
Viac fotiek receptov Jany Jurčenko nájdete v galérii.
Milé čitateľky Evy, prajeme vám spolu s Jankou hriešne dobrú chuť!