Reklama

Viete, čo je šifónový koláč? Cukrárka Barbora Martinusová pozná recept na ten najlepší!

rebarbora

Zdroj: Cagalove Photography

Reklama

Miroslava Dvorožňáková

Redaktorka magazínu MADAM EVA

Pripravte si s nami dobrotu inšpirovanú Francúzskom, ktorej recept exkluzívne pre vás vymyslela cukrárka Barbora Martinusová.

Barborka má v centre Trnavy cukráreň ReBarbora. Toto útulné miesto, ktoré má šmrnc vychýrenej cukrárne hocijakého francúzskeho mesta, je jej splneným snom. Odmalička vypekala koláče a postupne si začala predstavovať, že o nich s niekým zanietene debatuje. Ideálne s ľuďmi, ktorí ocenia kvalitu a bude ich zaujímať, z akých ingrediencií sa dobroty na tanieri skladajú a ako sa pripravujú. Listovala si v starých kuchárskych knihách a rodinných receptoch, ktoré zdedila po mamičke a babičke a raz ich zdedí jej osemročná dcéra. Pre tú je mamina „kancelária“ už teraz veľkým lákadlom a ktovie – možno aj budúcou pracovňou. Podstatné je, že Barbora miluje vymýšľanie, vypekanie a degustovanie koláčov dodnes! Cesta k splneniu životného sna však niekedy nebýva priamočiara, aj jej trvalo dvadsať rokov a jednu kariéru v ekonomickej oblasti, kým sa „rozhúpala“ a prvýkrát mohla navariť kávu a ponúknuť vlastnoručne napečené koláče prvým hosťom.

Recept na šifónový koláč s vaječným likérom vymyslela Barbora špeciálne pre vás. Viete vlastne, čo je šifónový koláč?  Je to koláč, ktorý je nadýchaný, ľahučký a jemný tak, že sa doslova rozplýva na jazyku. Dobrú chuť!

Šifónový koláč s vaječným likérom a krémom z hroznového muštu

SUROVINY

5 vajec, 120 g práškového trstinového cukru, 75 ml kefíru alebo bieleho jogurtu, 3 a ½ PL olivového oleja, 30 ml vaječného likéru, 100 g hladkej múky, 1 PL prášku na pečenie, ½ ČL soli, 1 PL citrónovej šťavy

Variácia krému Sabayone s hroznovým muštom: 4 žĺtky, 75 g krupicového cukru, 90 ml hroznového muštu (môžete použiť aj medovinu alebo sladké dezertné víno), 180 ml šľahačkovej smotany (35 %), 1 PL limetkovej šťavy

POSTUP

Žĺtky a 40 g trstinového cukru šľaháme do nadýchanej peny, postupne pridávame kefír, olivový olej a vaječný likér. Nakoniec pridáme hladkú múku zmiešanú s práškom na pečenie a so soľou. V oddelenej nádobe vyšľaháme bielky s citrónovou šťavou a 80 g trstinového cukru do hustej peny, ktorú pomocou špachtle zapracujeme do žĺtkovej hmoty. Nadýchané cesto vylejeme do nádoby na pečenie s priemerom 20 cm, ktorú nevymazávame. Nádoba na pečenie by mala mať v strede otvor (niečo podobné ako na bábovku). Pečieme pri 165 °C na spodnej mriežke 45 až 50 minút. Po upečení obrátime formu hore dnom a necháme ju takto až do úplného vychladnutia. Koláčik opatrne vyberieme z formy a servírujeme s krémom podľa nášho receptu a s ovocím. Variácia krému Sabayone s hroznovým muštom: Pripravíme si hrniec s vodou, vodu privedieme do varu a na nízkom stupni necháme jemne vrieť. Pripravíme si kovovú nádobu, ktorú budeme môcť na hrniec s parou postaviť. Začneme šľahať žĺtky s cukrom do hustejšej peny, pomaly pridávame hroznový mušt a šľaháme ďalej do hustejšej krémovej konzistencie svetlejšej farby s výraznejším objemom, môže to trvať cca 8 min. Krém odstavíme, ihneď ponoríme do misy s ľadom a šľaháme až do vychladnutia. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a jemne premiešame s krémom. Týmto krémom a čerstvým hroznom ozdobíme šifónový koláčik.

Tip: Moju verziu šifónového koláča obmeňte, nebojte sa použiť do cesta napríklad čaj earl grey alebo matcha.

Prečítajte si aj:

 

Autor článku

Miroslava Dvorožňáková

Redaktorka magazínu MADAM EVA
Milovníčka voňavých diaľok, podnetných debát, dobrých filmov a kníh, dobrej hudby i dobrého jedla. Rada píše o tom, čo ju zaujíma, ale aj o tom, o čom si myslí, že by sa mal svet dozvedieť.