Máte doma veľa hrušiek? Máme pre vás recept na najchutnejšiu jesennú dobrotu!
19. 9. 2024, 17:31 (aktualizované: 19. 9. 2024, 17:32)

Vymyslela ho pre vás cukrárka Barbora Martinusová, ktorá má v centre Trnavy cukráreň ReBarbora.
Toto útulné miesto, ktoré má šmrnc vychýrenej cukrárne akéhokoľvek francúzskeho mesta, je jej splneným snom. Recept na koláč s marinovanými hruškami, ktorý prevonia celý dom jeseňou, pripomína Francúzsko a jeho chute tiež.
Barbora odmalička vypekala koláče a postupne si začala predstavovať, že o nich s niekým zanietene debatuje. Ideálne s ľuďmi, ktorí ocenia kvalitu a bude ich zaujímať, z akých ingrediencií sa dobroty na tanieri skladajú a ako sa pripravujú. Listovala si v starých kuchárskych knihách a rodinných receptoch, ktoré zdedila po mamičke a babičke a raz ich zdedí jej osemročná dcéra.
Pokračovanie na ďalšej strane
Je to človek, ktorý chodí s otvorenými očami a nebojí sa netradičných kombinácií, a aj vďaka nej zistíte, že mango a jedlý gaštan sú v koláčoch veľkí kamaráti a bergamot je príliš dobrý na to, aby sa používal iba občas. Cukrárstvo prináša nové výzvy každú chvíľu, pre Barboru sú to aktuálne nové techniky zdobenia slávnostných a svadobných tort. Má to aj iný rozmer – takto môže byť pri svojich zákazníkoch v tých najvýnimočnejších chvíľach. Veď výstavné torty z jej dielne putovali aj k olympijským medailistom Zuzane Rehák Štefečekovej a Rorymu Sabbatinimu!
Upiecť koláč podľa jej receptu si vyžaduje trocha kumštu, ale výsledok bude rozhodne stáť za to. Mimochodom, recept na rustikálny koláč s marinovanými hruškami vymyslela špeciálne pre vás. Chutí úžasne, máme to empiricky overené.
Pokračovanie na ďalšej strane
Ale teraz už sľúbený recept:
Zdroj: Cagalove Photography
Rustikálny koláč s marinovanými hruškami
Rustikálny koláčik s marinovanými hruškami
SUROVINY
Cesto: 225 g zmäknutého masla, 225 g práškového cukru, 4 vajcia, 150 g hladkej múky, 75 g mletých lieskových orechov, 2 ČL prášku na pečenie, 2 PL kefíru, kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, 1 ČL mletej škorice, 1 ČL mletého zázvoru, 1 vanilkový struk
Marinované hrušky: 5 malých hrušiek, 2 PL medu, 80 ml rumu, šťava z jedného citróna, klinčeky
Karamel: 80 g cukru, 40 ml vody,160 g šľahačkovej smotany, 40 g masla, soľ podľa chuti
POSTUP
Hrušky ošúpeme škrabkou, ale stopku ponecháme. Jadrovník zospodu vykrojíme. Do hrnca dáme med, rum, citrónovú šťavu, klinčeky a dolejeme vodou tak, aby boli hrušky zakryté. Varíme na miernom ohni cca 20 minút. Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešame mixérom na penu, pridáme vajcia a ďalej šľaháme do nadýchanej peny. Nakoniec pridáme múku s orechmi a práškom na pečenie a kyslú smotanu. Pridáme korenie a zrniečka z vanilkového struku. Marinované hrušky zrežeme tak, aby sa dali dobre uložiť na malý plech vyložený papierom na pečenie. Namiesto jadrovníka vložíme kúsok mliečnej čokolády. Plech s hruškami zalejeme cestom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 30 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme ďalších 30 až 40 minút. Vychladnutý koláčik potrieme karamelom, ktorý pripravíme tak, že cukor s vodou uvaríme na karamel, do ktorého postupne prilievame horúcu šľahačkovú smotanu a nakoniec pridáme maslo a soľ podľa chuti.
Dobrú chuť!