5 kilogramov dole za mesiac? Skúste to s uhorkami! Tieto recepty si zamilujete
15. 6. 2021, 13:57 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:18)

Zdroj: Dobré jedlo/Gurmet
My v EVE sme podľahli sviežim zeleným plodom plným vody. Nie, žiadna nuda nehrozí, naopak, nakopnú vás počas najhorúcejších dní.

Zdroj: Dobre jedlo/Gurmet
Jemne pikantná, osviežujúca polievka
Studená uhorková polievka
Môžete ju zriediť vodou, kokosovým alebo iným rastlinným mliekom. Vhodná aj pre celiatikov. Recept je určený na 4 porcie, príprava potrvá asi 20 minút.
Potrebujeme:
4 šalátové uhorky (plus na podávanie)
1 avokádo
2 jarné cibuľky
pol strúčika cesnaku
za hrsť bazalky
šťava z 1 citróna
voda
soľ, korenie
obľúbené klíčky na podávanie
Postup:
Uhorky ošúpte, nakrájajte a dajte do nádoby na mixovanie. Pridajte nakrájané avokádo, nasekanú cibuľku, cesnak, bazalku a citrónovú šťavu. Prilejte trocha vody a rozmixujte dohladka.
Polievku dochuťte soľou, korením a dajte na 2 hodiny do chladničky. Podávajte ju ozdobenú klíčkami a plátkami uhorky.
Zdroj: Dobré jedlo/Gurmet
Ako uhorková príloha alebo len tak na ozdobu jedál
Rýchle uhorkové pickles
Z recptu pripravíte asi 1 pohár (500 ml). Príprava trvá 30 minút, odležanie v chladničke minimálne 45 minút. Pickles je úžasné do sendvičov, k rybám aj grilovanému mäsu.
Potrebujeme:
1 šalátová uhorka
200 ml bieleho vínneho octu
80 g trstinového cukru
2 lyžice limetovej šťavy
2 lyžice soli
1 čili paprička
2 viazaničky kôpru
Postup
Ocot, cukor, limetovú šťavu a soľ priveďte do varu. Varte asi 5 minút a odstavte.
Uhorku a čili nakrájajte na tenké kolieska, kôpor nasekajte. Vsypte do zaváracieho pohára, zalejte vychladnutou zálievkou a odložte aspoň na 45 minút do chladničky. Takto vydrží aj 2 týždne.
Zdroj: Dobré jedlo/Gurmet
Uhorky s limetkami - božská kombinácia
Uhorková limonáda
Pripravíme množstvo 1,5 L. Budete potrebovať asi 20 minút. Limonádu môžete meniť podľa chuti. Skúste pridať viac zázvoru, citrónovú trávu alebo vymeňte mätu za bazalku. Máte chuť na niečo ostrejšie? Do limonády prilejte trochu bieleho rumu.
Potrebujete:
2 šalátové uhorky (plus na ozdobu)
šťava zo 4 limiet (plus plátky limety na ozdobu)
100 g trstinového cukru
za 2 hrste mäty
1 lyžica nastrúhaného zázvoru
perlivá voda
ľad
Postup
Uhorky, limetovú šťavu, cukor, mätu aj zázvor rozmixujte dohladka a prepasírujte cez husté sito. Podľa chuti dolaďte limetovou šťavou alebo cukrom.
Uhorkový základ vlejte do džbána a zalejte perlivou vodou. Limonádu podávajte s ľadom a ozdobenú plátkami uhorky aj limety.
Recepty pripravili: BARBORA ŠTETINOVÁ, FOTO A DEKOR STYLING, ALENA HRBKOVÁ, FOOD STYLING KLÁRA ZÍKOVÁ, MAGAZÍN GURMET
