Robo Papp
Foto: Dušan Křístek
#Vzťahy a sex

Robo Papp využíva kreativitu aj v kuchyni: Navarím z ničoho!

Robo Papp
Foto: Dušan Křístek
#Vzťahy a sex

Robo Papp využíva kreativitu aj v kuchyni: Navarím z ničoho!

22.6. 2013 14:00 Robo Papp nevie nakupovať dopredu kvôli vareniu. Radšej sa snaží využívať svoju kreativitu podľa toho, čo nájde v chladničke.

Mužské chute v kuchyni a vnímanie ich kombinácií sa rozhodne odlišuje od tých našich, čo nemusí znamenať katastrofu. Práve naopak! 

Varí podľa toho, čo nájde v chladničke

Slovenského speváka najviac zamestnáva Bystrík a Robo Papp projekt, ktorému sa venuje od minulého roka. Čoskoro uzrie svetlo sveta ich druhý singel. Čakanie naň si hudobníci spestrujú koncertmi. Všetok voľný čas trávi Robo s 3-ročnou dcérkou Isabellou, o ktorej hovorí: „Tie chvíle, keď sme spolu, sú pre mňa najkrajšie!“

Najvzdialenejšia spomienka na jedlo:

Automaticky si predstavím svoju babičku. Keď som k nej prišiel ako dieťa, vždy to tam krásne rozvoniavalo. Babička ma zapájala do pomocných prác pri varení. Vďaka nej som prvýkrát pričuchol ku kuchyni aj inak než jedák.

Prvé pokusy s vareškou:

V puberte som mal k vareniu odmietavý postoj. Neriešil som, čo jem. Ako väčšina študentov som fičal na vrecúškových polievkach. Až neskôr, keď som sa snažil o zdravší životný štýl, ma začalo zaujímať, čo jem a ako sa to dá pripraviť. Aktívnejšie varím až posledné tri alebo štyri roky. Veľa cestujem po Slovensku a zistil som, že málokde sa môže človek dobre najesť. Tak som začal variť. Doma si vie človek navariť najlepšie. Začínal som mäsovými minútkami, postupne som pridával aj zeleninové veci. Dnes viem pripraviť aj vegetariánske jedlá.

Srdcové záležitosti v kuchyni:

Pre dcérku Isabellu varí moja manželka, ktorá je veľmi dobrá kuchárka. Ja rád experimentujem a inklinujem ku gréckej kuchyni. Milujem ich jedlá aj ich stolovanie. Páči sa mi tá nesofistikovanosť, presný opak Francúzov. Aj preto rád chodím dovolenkovať práve do Grécka. Zo surovín mám rád mäso: jahňacie, hovädzie, rybacie. Moje najobľúbenejšie jedlo sú zemiaky s tvarohom a so smotanou. Babička ich robievala veľmi často. Zbiehali sa mi slinky už len pri predstave tohto neuveriteľne jednoduchého pokrmu.

Recepty, improvizácia a kuchárske vzory:

Na začiatku môjho očarenia varením bol aj Jamie Oliver. Sledoval som jeho relácie a hovoril som si: Waw, vyzerá to jednoducho, no pritom krásne. Možno práve on ma priviedol k odhodlaniu skúsiť variť. Baví ma, keď varia muži. Chlapi to vedia podať pre mňa zaujímavejšie. Ja sám varím podľa toho, čo mám doma. Čo znamená, že občas takmer z ničoho. (úsmev.)

Vlastne ani neviem nakupovať dopredu kvôli vareniu. Radšej sa snažím využívať svoju kreativitu podľa toho, čo nájdem v chladničke. Podľa mňa môže variť naozaj každý. Takto som nazval aj svoj blog o varení. Neskôr plánujem vydať aj kuchársku knihu a otvoriť si vlastný podnik. To je však zatiaľ ďaleko.

Najväčší nepodarok:

Fúha, tých bolo! Keby ste sa opýtali mojej ženy, možno by vám povedala, že ja varím stále nepodarky. (smiech.) Ona má totiž rada svoje štyri jedlá, a keď pri varení použijem iné koreniny, než aké ľúbi ona, tak je to pre ňu zlé. Zhodnotím to takto: vyhodiť som zatiaľ nemusel nič. Však varím iba veci, na ktoré si trúfam. Bez čoho si neviem predstaviť svoju kuchyňu: Bez hrubozrnnej soli a celého korenia, ktoré si sám meliem. Ani bez kvalitného olivového oleja. A bez bravčovej masti! Mäso robím výhradne na nej.

Dusená bravčová panenka so šalviou a špargľou

Ingrediencie: bravčová panenka, zelená špargľa, mäsový vývar, šalvia, slanina, soľ, čierne korenie

Postup: Panenku prešpikujeme slaninou, posypeme soľou, korením a navrch pritlačíme čerstvú šalviu. Z každej strany sprudka orestujeme, najlepšie na bravčovej masti. Podlejeme vývarom, pridáme odrezky zo špargle a dusíme zakrytú domäkka. Keď je panenka hotová, zredukujeme vývar a použijeme ho ako omáčku k jedlu.

Špargľu varíme vo vode, do ktorej sme pridali soľ a cukor. Zelenú špargľu mám rád al detne, robím ju iba 3 minúty. Po uvarení zlejeme vodu, špargľu polejeme panenským olivovým olejom a citrónovou šťavou a poriadne premiešame. Panenku a špargľu podľa chuti a fantázie naservírujeme na tanier a obed je hotový.

Diskusia  ()

Video

Diskusia
#evahriesnedobra