×
#Madam EVA

Ideálne jedlo? Ukážeme vám top tanier, na ktorom má každá farba svoj dôležitý význam

13.12. 2022 13:55 Prečo potrebujete tanier v pestrofarebných farbách dúhy a čo to spraví s vašim telom? Budete prekvapení, pretože farby jedál ani zďaleka nesúvisia len s vizuálnym zážitkom.

Chceme aby dobre vyzeralo, no ešte viac, aby jedlo obsahovala všetky dôležité veci pre nás a našich blízkych. V rastlinných potravinách sa nachádzajú živiny, ktoré sa označujú ako fytonutrienty. Poznáme ich asi 5 tisíc v zelenine aj ovocí. Ich sfarbenie znamená vždy niečo iné. Týchto 6 farieb potrebujete mať v rovnováhe, aby ste si mohli povedať - jem kvalitne a zdravo.

Červená

Čerešňová šťava má vysoký obsah melatonínu, ten pomáha zaspávať
Zdroj: Shutterstock

Fytonutrienty v červenom ovocí a zelenine sa nazývajú „karotenoidy“. Patria sem aj lykopén, flavóny a kvercetín. Nachádzajú sa v jablkách, paradajkách, jahodách, malinách, čerešniach, červenom melóne, červenom hrozne aj paprike. Teraz na zimu si dajme úžasnú cviklu, ktorá je super na teplo aj na studeno.  Karotenoidy sú známe ako antioxidanty, ktoré v tele bojujú s voľnými radikálmi.

Voľné radikály sa tvoria v našom tele prirodzene ako vedľajší produkt bežných telesných procesov, ako je dýchanie a pohyb. Rovnako však pochádzajú aj zo znečisteného prostredia, ovzdušia, chemikálii či vystavovania sa UV žiareniu a fajčenia.

Sú to nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodiť proteíny, bunkové membrány a DNA v našom tele. Tento proces sa nazýva oxidačný stres a prispieva k starnutiu, zápalom a chorobám vrátane rakoviny a srdcových chorôb.

Antioxidanty stabilizujú v našom tele tieto voľné radikály, aby nespôsobovali poškodenie. Preto zvýšenie antioxidantov v strave znižuje riziko mnohých chorôb vrátane artritídy, cukrovky 2. typu, mŕtvice, rakoviny a srdcových chorôb.

Pokračovanie článku na ďalšej strane ►►►

autor:  Sylvia Kerepecká

Video