Chceme aby dobre vyzeralo, no ešte viac, aby jedlo obsahovala všetky dôležité veci pre nás a našich blízkych. V rastlinných potravinách sa nachádzajú živiny, ktoré sa označujú ako fytonutrienty. Poznáme ich asi 5 tisíc v zelenine aj ovocí. Ich sfarbenie znamená vždy niečo iné. Týchto 6 farieb potrebujete mať v rovnováhe, aby ste si mohli povedať - jem kvalitne a zdravo.
Červená
Fytonutrienty v červenom ovocí a zelenine sa nazývajú „karotenoidy“. Patria sem aj lykopén, flavóny a kvercetín. Nachádzajú sa v jablkách, paradajkách, jahodách, malinách, čerešniach, červenom melóne, červenom hrozne aj paprike. Teraz na zimu si dajme úžasnú cviklu, ktorá je super na teplo aj na studeno. Karotenoidy sú známe ako antioxidanty, ktoré v tele bojujú s voľnými radikálmi.
Voľné radikály sa tvoria v našom tele prirodzene ako vedľajší produkt bežných telesných procesov, ako je dýchanie a pohyb. Rovnako však pochádzajú aj zo znečisteného prostredia, ovzdušia, chemikálii či vystavovania sa UV žiareniu a fajčenia.
Sú to nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodiť proteíny, bunkové membrány a DNA v našom tele. Tento proces sa nazýva oxidačný stres a prispieva k starnutiu, zápalom a chorobám vrátane rakoviny a srdcových chorôb.
Antioxidanty stabilizujú v našom tele tieto voľné radikály, aby nespôsobovali poškodenie. Preto zvýšenie antioxidantov v strave znižuje riziko mnohých chorôb vrátane artritídy, cukrovky 2. typu, mŕtvice, rakoviny a srdcových chorôb.
Pokračovanie článku na ďalšej strane ►►►