ZAX
Foto: ZAX
#Madam EVA

Ako chutí marakujová pralinka? Čokolatiérka Zuzka premieňa čokoládu na hotovú dávku šťastia!

ZAX
Foto: ZAX
#Madam EVA

Ako chutí marakujová pralinka? Čokolatiérka Zuzka premieňa čokoládu na hotovú dávku šťastia!

20.11. 9:00 Túto čokoládu môžete smelo predložiť maškrtným jazykom z celého sveta a budete mať úspech. Je taká krásna, lahodná a omamná!

Zuzana Vargová vyštudovala ekonómiu a celý život robila účtovníčku. Či to chcela a či ju to napĺňalo? Nie, v podstate to neznášala, no bola to tradičná voľba „istoty“ pre ženu v tých časoch. Práca v kancelárii, keď raz prídu deti, takéto zamestnanie bude výhodou, vraveli jej rodičia. Deti naozaj prišli a Zuzka začala pre rodinu a gurmánskeho manžela s radosťou vypekať.

Francúzske mousse tortičky, všetko, čo im zachutilo na cestách po svete, a s čokoládou to bolo to isté: „Začala som to robiť pre našu radosť pred desiatimi rokmi.“

Prvé pralinky boli všelijaké, silikónové formy putovali do koša, lebo pochopila, že musia byť polykarbonátové, prerobila sa kuchyňa, lebo na ostrovček pribudla granitová doska na kryštalizáciu čokolády, a keď sa už schyľovalo k tomu, že sa domov premení na výrobňu čokolády, rozhodli sa, že do toho idú naozaj. Zuzka sa postará o výrobu, muž František o marketing a všetko ostatné okolo toho.

„Vtedy sa začali robiť aj farebné pralinky, čo ma okamžite uchvátilo, zobrala som štetec a začala som ich maľovať tiež. Lenže to už je vyšší ‚level‘ pralinkovania, na to už potrebuješ sprej s farebným kakaovým maslom a to sa v domácich podmienkach nedá. A tak sme tu,“ smeje sa Zuzka v malej, komornej výrobni čokolády a praliniek ZAX pri Dunaji medzi slovenským Komárnom a maďarským Komáromom.

Prvé pralinky boli všelijaké, priznáva Zuzka.
Prvé pralinky boli všelijaké, priznáva Zuzka.
Zdroj: ZAX

Možno som sa mala odhodlať skôr, predsa len, mám 57 rokov,“ zamyslí sa, keď sa rozprávame o dlhom rozhodovaní, či prejsť do neistoty takéhoto podnikania v malom meste. Pre nás je však Zuzka, alebo po našom Zsuzsika (aj preto sa jej fantastická čokoládovo-lieskovcová nátierka volá Zsutella), dôkazom toho, že všetko má svoj čas. A keď dozreje, vznikajú veľké veci.

Kto ťa najviac posmelil – neboj sa, choď do toho, robíš to úžasne?
Deti. Aj dcéra, aj syn za nami od začiatku stáli a vždy keď som doma urobila pralinky, vraveli, že to je naozaj dobré, že s týmto by som mala niečo vymyslieť. Už sú vo veku, keď sa to otočilo, nie my podporujeme ich, ale oni nás…

Syn vyštudoval v Amerike a s nevestou sa sami od seba rozhodli, že budú manažovať náš obchod v Budapešti, ktorý sme otvorili tento týždeň. (Článok pokračuje na ďalšej strane)

Video

Diskusia