CHCETE sa tieto Vianoce v pečení vyznamenať? Vyskúšajte vežu z MADLENIEK
19. 12. 2024, 12:28

Madlenky, alebo madeleines, sú jedným z tých dezertov, ktoré dokážu premeniť bežné popoludnie na elegantný moment francúzskej noblesy. O to viac, ak si ich tieto Vianoce ako naša redaktorka Milly premeníte na stromček.
Zdroj: Milly Sekulová
Zdroj: Milly Sekulová
Zdroj: Milly Sekulová
Galéria k článku
Tieto ikonické malé koláčiky s typickým mušľovým tvarom nie sú len obyčajným sladkým pokušením – nesú v sebe kúzlo histórie, literatúry a kultúry, ktoré ich robí výnimočnými. Legendy o pôvode madleniek siahajú až do 18. storočia, keď mali byť prvýkrát upečené v regióne Lorraine vo Francúzsku. Podľa jednej verzie dostali svoje meno po Madelaine Paulmier, kuchárke kráľa Stanislava Leszczyńskeho, bývalého poľského kráľa, ktorý žil vo vyhnanstve v Lotrinsku.
Zdroj: Milly Sekulová
Madlenky v tvare stromčeka budú pre vašich hostí pastvou pre oči.
Madlenky sa rýchlo stali obľúbeným dezertom na kráľovskom dvore a neskôr si ich osvojila celá krajina. Ikonický dezert, na ktorý potrebujete len základné ingrediencie ako múku, maslo, vajcia a kôru z pomarančov a citrónov si vyskúšala aj naša redaktorka. Aby mu dala ešte krajšiu podobu, premenila ho na vežičku v tvare stromčeka. Ako na to a ako jej to išlo, si pozrite vo VIDEU.