„Hneď prvý týždeň nám v škole pustili dokument The True Cost, kde som pochopila, že móda nie je až taká férová a úžasná, ako sa na prvý pohľad zdá.“
Foto: Tomáš Thurzo
#Ľudia

Aktivistka Natália Pažická: Ako vyzerá ekologické stravovanie? Toto zo svojho jedálnička škrtla

„Hneď prvý týždeň nám v škole pustili dokument The True Cost, kde som pochopila, že móda nie je až taká férová a úžasná, ako sa na prvý pohľad zdá.“
Foto: Tomáš Thurzo
#Ľudia

Aktivistka Natália Pažická: Ako vyzerá ekologické stravovanie? Toto zo svojho jedálnička škrtla

30.5. 9:30 Natália Pažická je modelka a aktivistka, ktorá na sociálnych sieťach často otvára témy spojené s ekológiou. Nám porozprávala ako vyzerá ekologické stravovanie a čo jesť, keď chceme myslieť aj na blaho našej planéty.

Čo všetko si vo svojom živote zmenila, aby si žila ekologickejšie?
Keď sa zamýšľam nad svojím životom, tak mi pripadá, že žijem úplne normálny život. Snažím sa vyhýbať jednorazovým plastom a kupovaniu zbytočností. Takisto som zmenila stravu. Stravujem sa prevažne vegánsky a snažím sa kupovať certifikované potraviny. Používam len prírodné produkty, či už ide o kozmetiku, alebo domáce čistiace prostriedky. Fast fashion som vymenila za udržateľnejšie značky. Robím uvedomelejšie rozhodnutia, kde sa dá.

„Hneď prvý týždeň nám v škole pustili dokument The True Cost, kde som pochopila, že móda nie je až taká férová a úžasná, ako sa na prvý pohľad zdá.“
„Hneď prvý týždeň nám v škole pustili dokument The True Cost, kde som pochopila, že móda nie je až taká férová a úžasná, ako sa na prvý pohľad zdá.“
Zdroj: Tomáš Thurzo

Ktoré potraviny majú najmenšiu ekologickú stopu a ktoré najväčšiu?
Ak chcete znížiť svoju environmentálnu stopu prostredníctvom stravy, ideálne je stať sa vegánom. Pre väčšinu ľudí je medzizastávkou vegetariánstvo – či už pre samotné zvieratá, zdravie, alebo životné prostredie. Na kilo hovädzieho mäsa sa spotrebuje okolo 15-tisíc litrov vody, na kilo jabĺk asi osemsto. A, samozrejme, nejde len o spotrebu vody. Dobytok produkuje metán, teda jeden zo skleníkových plynov, a prispieva tak k otepľovaniu atmosféry. Približne 90 percent sóje, ktorá sa celosvetovo pestuje, ide na kŕmenie dobytka. Amazonský prales sa vypaľuje, aby sa na mŕtvych plochách mohla pestovať strava pre dobytok alebo chovať samotný dobytok. Mäso nezabíja len miliardy zvierat ročne, ale aj prírodu okolo nás. Konzumácia mäsa má dosah aj na naše zdravie. Už len zohnať kvalitné mäso v bežných potravinách je poriadna výzva. (Článok pokračuje na ďalšej strane) 

Video

Diskusia
#evahriesnedobra