Karfiolový tanier s quinoou a kurkumou obsahuje veľa vitamínov a vlákniny. Pozor, budú vám z neho "ujedať" aj mäsožravci, tak sme pre istotu pripravili recept pre 4 osoby. Jeho príprava trvá 15 minút, pečenie ďalších 15 minút.
Na 4 porcie potrebujete:
1 lyžička feniklových, koriandrových semienok a rasce
pol lyžičky celého čierneho korenia
1 až 2 lyžičky kurkumy
1,3 kg karfiolu
80 g mandľových lupienkov
50 g quinoy
1 zväzok koriandra
4 vetvičky mäty, petržlenovej vňate a kôpru
1 strúčik cesnaku
200 g gréckeho jogurtu
pol limety
soľ, mleté čierne korenie
olivový olej
Postup:
Všetky druhy korenia okrem rasce dajte na panvicu a nasucho opekajte, kým nezačne voňať. Vmiešajte kurkumu a nechajte vychladnúť.
Rúru predhrejte na 230 °C. Karfiol očistite, opláchnite a rozdeľte na menšie ružičky. Opečené koreniny rozdrvte v mažiari a premiešajte spolu s karfiolom a olejom. Osoľte a dajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte asi 15 až 20 minút a nechajte trocha vychladnúť.
Zatiaľ opražte mandľové lupienky nasucho dozlatista a vyberte. Quinou uvarte podľa návodu. Bylinky opláchnite, osušte a lístky nasekajte.
Na dresing zmiešajte ošúpaný cesnak nasekaný najemno, jogurt, limetovú kôru a šťavu. Dochuťte soľou a korením. V miske zmiešajte karfiol s quinoou, posypte opečenými mandľami a podávajte s jogurtovým dresingom.