Čokoláda
Foto: Pixabay
#Lifestyle

Super nálada, zdravé zuby a... Odpadnete, keď zistíte, na čo všetko je dobrá ČOKOLÁDA!

Čokoláda
Foto: Pixabay
#Lifestyle

Super nálada, zdravé zuby a... Odpadnete, keď zistíte, na čo všetko je dobrá ČOKOLÁDA!

13.2. 9:50 Ujasnime si to hneď na začiatku, reč je o kvalitnej tmavej čokoláde s vysokým podielom kakaa, ktorá obsahuje veľké množstvo minerálov a telu prospešných látok.

Kvalitná tmavá čokoláda obsahuje pre organizmus potrebné železo, horčík, meď, mangán, draslík, selén, fosfor i rozpustnú vlákninu. Jasnačka, že netreba zjesť denne jednu celú čokoládu, ale tablička či dve, sú úplne v poriadku.

Čokolády sa nemusíte vzdať.
Čokolády sa nemusíte vzdať.
Zdroj: Shutterstock

1. Chráni cievy
Tmavá pochúťka obsahuje aj veľmi pozitívne flavonoidy. Tieto látky stimulujú výstelku ciev k produkcii oxidu dusnatého. Jednou z jeho funkcií je aj to, že posiela signály cievám. Tie potom znižujú svoj odpor a pomáhajú znižovať krvný tlak. Hlavným plusom tmavej čokolády je jej schopnosť chrániť cievy pred oxidačným stresom. Kakao znižuje oxidačné častice  a krvný tlak, čo prispieva k zníženiu rizika kardiovaskulárnych chorôb.

Lahodná čokoláda pomáha zlepšiť prekrvenie mozgu a zlepšuje jeho funkciu. Celkovo tak tmavá čokoláda znižuje možnosť vzniku depresií a je dobrá aj pre imunitný systém. Podľa niektorých štúdií dokonca znižuje riziko vzniku žalúdočných vredov, niektorých druhov alergií a významne bojuje proti vzniku zubného kazu.

autor:  Nina Nová
Diskusia  ()

Video

Diskusia
#evahriesnedobra