Rafinovaní záškodníci: Sladkosti škodia imunite i intímnemu zdraviu
24. 11. 2024, 9:00

Cukor síce poteší naše chuťové poháriky, ale zároveň aj oslabí imunitu, môže zhoršiť vzhľad pleti i zdravie intímnych partií. A ak to s ním preháňame, odrazí sa to aj na váhe.
Cukor ľudské telo potrebuje, čerpá z neho energiu. V strave sa nachádza vo forme monosacharidov a polysacharidov – zložitých cukrov, ktoré sa v tráviacom trakte rozložia na jednoduché cukry, aby sa cez stenu tenkého čreva mohli vstrebať do krvi. Potrebujeme napríklad glukózu, ktorá je „palivom“ pre mozgové bunky aj červené krvinky. Zďaleka ho však nepotrebujeme v takom množstve, v akom ho telu dodávame.
Zdroj: Natures
Uznávaný odborník na imunitu Adrián Doboly
Cukor a imunita
Túžba po cukre nie je pre ľudstvo novinkou, hoci naši predkovia od neho zrejme neboli závislí, keďže nemali taký ľahký prístup ku zdrojom. „Aj keď sme v minulosti neprijímali cukru veľké množstvá, bol zdrojom rýchlej energie a zároveň pocitu slasti, pretože pôsobí na nervové bunky a vyvoláva vyplavovanie dopamínu a ďalších hormónov. Toto je v nás z čias pravekých ľudí a dodnes sa sladkému potešíme,“ povedal Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures. Sladkého však nemôže byť veľmi veľa, pretože potom naberáme na hmotnosti a škodí organizmu aj iným spôsobom. Nadmerný príjem cukru je napríklad brzdou pre biele krvinky, ktoré majú na starosti likvidáciu patogénov. Vysoký príjem cukrov konkuruje využitiu vitamínu C. Transport vitamínu C a glukózy totiž prebieha rovnakými cestami, preto prebytok glukózy v plazme vedie k zníženiu prestupu vitamínu C, a tým k oslabeniu funkcií bielych krviniek
Zdroj: shutterstock
Na sladkosti si môžete vypestovať návyk.
Cukor a vláknina
Pokojne si dajme koláčik, ale k tomu aj dosť vlákniny, ktorá pomôže cukor dlhšie tráviť a nedostaví sa pocit vlčieho hladu. „Tí, ktorí majú problémy s hladinou cukru, by mohli zvýšiť príjem ovseného beta glukánu, či už vo forme ovsených vločiek, ovsenej múky alebo priamo čisteného beta glukánu z ovsa. Štúdie ukazujú, že každý gram ovseného beta glukánu zníži hladinu cukru o cca 4,65%, resp. jej vrchol až o cca 6,5%. Okrem toho je ovsený beta glukán veľmi dobrý aj na znižovanie cholesterolu,“ poradil A. Doboly. Beta glukány okrem toho podporujú tvorbu a životaschopnosť dobrých baktérií v črevnej mikroflóre, takže sa podieľajú na zlepšovaní stavu imunity.
Zdroj: Shutterstock
Biely cukor škodí, ale rovnako aj cukor z ovocia či zeleniny.
Cukor a kvasinky
Nadmerná konzumácia cukru môže spôsobiť aj premnoženie kvasiniek z rodu candida a z telu priateľskej kvasinky sa stane nepriateľ. „Vzniká kandidóza, kvasinková infekcia, ktorá sa v oblasti intímnych partií prejavuje svrbením, opuchom, pálením, hrudkovitým výtokom a tiež typickým zápachom,“ vysvetlila gynekologička MUDr. Petra Straková, odborná konzultantka spoločnosti Gyntima. Premnožené kvasinky samé od seba svoje rady nepreriedia, preto treba nasadiť komplexnú liečbu, ktorá spočíva v úprave jedálnička – predovšetkým v obmedzení príjmu jednoduchých cukrov a v užívaní liekov, čapíkov alebo gélov vyvinutých na liečbu kandidózy a na podporu prirodzenej vaginálnej mikroflóry.
Zdroj: Shutterstock
Cukor ohrozuje aj intímne zdravie
Cukor a zdravie
Pri premnožených baktériách sú užitočné napríklad výťažky z tea tree alebo aloe vera, veľmi vhodné je užívať probiotiká a požívať čapíky, ktoré vytvárajú vhodnú živnú pôdu pre užitočné laktobacily. „Ak samoliečba prípravkami z lekárne nie je úspešná, alebo ak sú príznaky vaginálnej kvasinkovej infekcie závažné, treba navštíviť lekára. Samoliečba sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám,“ upresnila gynekologička. Neliečená alebo zle liečená kandidóza môže viesť k rôznym komplikáciám. Okrem nepríjemných príznakov, ako je svrbenie, pálenie a bolesť, môže spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy, ak sa rozšíri do krvného obehu alebo postihne vnútorné orgány. V týchto prípadoch je často potrebná intenzívna liečba a hospitalizácia.
Zdroj: Gyntima
Gynekologička MUDr. Petra Straková