Reklama

Máte chuť na voňavý chrumkavý chlebík? V tejto podobe neuškodí tráveniu ani štíhlej línii

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
    Reklama

    redakcia EVA

    Redakcia EVA

    Vyhýbate sa chlebu a pečivu kvôli línii a zdraviu? Nie je to najlepší nápad. Rovnako ako uprednostňovanie bezlepkového pečiva aj napriek tomu, že nemáte precitlivenosť na lepok.

    O pečive koluje nekonečne veľa mýtov. Napríklad, že bezlepkové je lepšie a biela múka je jed, kým celozrnná je tá najzdravšia na svete. Ale je to naozaj tak? „Celozrnná múka obsahuje viac vlákniny, vitamínov a minerálov, čo z nej robí výživnejšiu voľbu, ale výsledkom je aj hutnejšie a tmavšie pečivo s intenzívnejšou chuťou. Bežná biela múka, naopak, poskytuje ľahšie, nadýchanejšie výrobky s jemnejšou textúrou, preto sa častejšie používa v tradičných receptoch na chlieb a pečivo,“ povedal zakladateľ pekárne Pekárova žena Dávid Greňa.

    Zdroj: Shutterstock

    Chlieb s medvedím cesnakom.

    Radšej kvások

    Problémy s trávením pečiva, ako je napríklad nadúvanie, sa minimalizujú, keď dáte prednosť kváskovej alternatíve. „Áno, je to preto, že kváskový chlieb dlhšie vyzrieval a ako prirodzený konzervant sa v ňom vytvorila kyselina mliečna,“ potvrdil D. Greňa. Toto platí pre všetky druhy pečiva vyrobené z kvásku. V zložení výrobkov nájdete len múku, vodu a kvások. Ak je v zložení droždie a iné látky, ide o „rýchlené“ pečivo, ktoré nechutí tak dobre, vydrží kratšie a naše telo ho skutočne až tak nepotrebuje.