Koláče môžu byť aj ZDRAVÉ: Dôkazom je tento MAKOVÝ CHEESECAKE!
24. 10. 2022, 18:22 (aktualizované: 31. 5. 2024, 3:47)
Že udržiavanie sa vo forme a dezerty nejdú dokopy? Ale idú, keď použijete správne ingrediencie. Ešte to aj super chutí, no nenapeč to!
Simona Malková je blogerka a vyznávačka zdravého životného štýlu, ktorá sa nemieni len tak vzdať sladkého. Simon Kopunec je zakladateľ úspešného fitness blogu Fitclan, ktorý si zakladá na vedecky podložených a overených informáciách. Títo dvaja spojili sily a vydali knižku s výpovedným názvom Sladké a fit, pretože sú presvedčení, že maškrtenie nie je žiadny hriech a prílišné obmedzovanie v strave je kontraproduktívne. Absolútne s nimi súhlasíme a ako dôkaz ponúkame ich recept na makový cheesecake, ktorý fantasticky chutí a zároveň obsahuje oveľa menej cukru a kalórií než jeho klasická verzia.
Makový cheesecake
Nutričné informácie na 1 kúsok, celý cheesecake rozkrájame na 10 častí
Kalórie: 157
Bielkoviny: 9 g
Sacharidy: 15 g ( z toho vláknina 2 g)
Tuky: 7 g
SUROVINY
Korpus: 120 g ovsenej múky (rozmixované vločky), 20 g celého maku, 30 g kokosového oleja, 50 ml vody, sladidlo podľa chuti (stévia)
Plnka: 500 g jemného tvarohu, 1 vajíčko, 100 ml mlieka, 40 g mletého maku, 40 g javorového sirupu, stévia podľa chuti
POSTUP
Ovsené vločky rozmixujeme na múku. Pridáme kokosový olej, mak, vodu a sladidlo podľa chuti. Vzniknuté cesto roztlačíme na dno tortovej formy (priemer 20 cm). Na plnku vymiešame tvaroh s vajíčkom, mliekom a javorovým sirupom. Zmes rozdelíme na dve polovice a do jednej vmiešame mletý mak. 1 naberačku tvarohovej plnky nalejeme na korpus. Do stredu tvarohovej plnky nalejeme 1 naberačku makovej plnky. Postup opakujeme, kým neminieme obe plnky. Pečieme 40 minút pri teplote 180 °C. Cheesecake necháme stuhnúť v chladničke, najlepšie niekoľko hodín.
Dobrú chuť!