Reklama

Jedli ste už tento slávny francúzsky zákusok? Máme pre vás recept na ten najlepší ÉCLAIR!

Éclair s makovou náplňou a černicami

Zdroj: Cagalove Photography

Reklama

Miroslava Dvorožňáková

Redaktorka magazínu MADAM EVA

"Slovo éclair znamená vo francúzštine blesk, asi preto, že sa vždy zje rýchlo ako blesk", hovorí cukrárka Barbora Martinusová, ktorá pre vás vymyslela recept na Éclair s makovou náplňou a černicami. Zmizne ako blesk!

Barbora je mimoriadne kreatívna a šikovná baba, ktorá má v centre Trnavy cukráreň a kaviareň ReBarbora. Inšpiráciu hľadá najmä u francúzskych cukrárskych majstrov a aj pre vás vymyslela jesennú variáciu slávneho francúzskeho zákusku z odpaľovaného cesta. 

Barbora s dcérkou pred svojou cukrárňou a kaviarňou.

Zdroj: Cagalove Photography

Barbora s dcérkou pred svojou cukrárňou a kaviarňou.

Recept na éclair z makovou náplňou a černicami nájdete na druhej strane a dúfame, že vám bude chutiť!

Éclair s makovou náplňou a černicami

Zdroj: Cagalove Photography

Fantastický éclair s makovou náplňou

SUROVINY

Odpaľované cesto: 65 g vody, 65 ml mlieka, 65 g masla, 3 g soli, 5 g cukru, 75 g hladkej múky (chlebovej), 3 vajcia

Náplň: 250 g šľahačkovej smotany, 100 g bielej čokolády, 3 PL mletého maku

Redukcia z černíc: 110 g čerstvého alebo mrazeného ovocia, šťava z jedného citróna, 50 g trstinového cukru, 1 a ¼ PL kukuričného škrobu

Poleva: fondánová hmota, potravinárske farbivo alebo prášok zo sušenej červenej repy

POSTUP

Cesto: Vodu, mlieko, maslo, soľ a cukor privedieme do varu. Presne v tomto momente prisypeme naraz múku a intenzívne miešame na strednom ohni pár minút, pokiaľ sa nevytvorí homogénne cesto oddeľujúce sa od stien hrnca. Cesto premiestnime do mixéra a premiešavame pri nízkych otáčkach, ktoré zvýšime na maximum vo chvíli, keď postupne pridávame vajcia. Vytvorí sa hladké lesklé cesto, ktoré miešame pri nízkych otáčkach do vychladnutia. Éclairs striekame pomocou cukrárskeho vrecka a špičky s priemerom 1,2 mm. Vopred si na papier na pečenie môžete narysovať úsečky s dĺžkou 13 cm, na ktoré budete cukrárskym vreckom éclairs striekať.

Na pečenie budete potrebovať horný a dolný ohrev, konvekčná rúra nie je na pečenie odpaľovaného cesta veľmi vhodná. Vyhrejte rúru na 180 °C a hneď po vložení plechu teplotu znížte na 160 °C. Počas pečenia rúru nesmiete otvárať. Pečte dovtedy, kým nie sú éclairs zlatohnedé. Potom otvorte dvierka a pečte ešte ďalších 15 minút.

Náplň: Do šľahačkovej smotany vsypte zomletý mak a uveďte do varu, chvíľu povarte, potom pridajte bielu čokoládu, ktorá sa roztopí. Túto zmes dajte do chladničky a nechajte odpočívať do druhého dňa. Potom náplň jednoducho vyšľaháte do hustého krému.

Redukcia z černíc: Ovocie s cukrom a citrónovou šťavou uvedieme do varu, povaríme. Malú časť odlejeme a poriadne vymiešame s kukuričným škrobom. Túto hmotu vrátime do hrnca, premiešame a krátko povaríme. Vznikne nám nie veľmi hustá hmota konzistencie marmelády, ktorú necháme poriadne vychladnúť. Do spodnej časti éclairs urobíme nožom tri otvory a plníme pomocou cukrárskeho vrecka najskôr černicovou a potom makovou náplňou. Sú naplnené vtedy, keď krém začne „vykúkať“ von. Fondánovú hmotu s troškou vody jemne nahrejeme, maximálne však do 50 °C, inak sa už nedá použiť. Primiešame potravinárske farbivo alebo prášok z červenej repy a zafarbíme na želaný odtieň. Éclairs do polevy namáčame a na mriežke necháme stuhnúť.

Nevadí, ak nie sú na prvýkrát dokonalé. Zo stola zaručene zmiznú ako blesk!

Autor článku

Miroslava Dvorožňáková

Redaktorka magazínu MADAM EVA
Milovníčka voňavých diaľok, podnetných debát, dobrých filmov a kníh, dobrej hudby i dobrého jedla. Rada píše o tom, čo ju zaujíma, ale aj o tom, o čom si myslí, že by sa mal svet dozvedieť.