(Pixabay)
Foto: Pixabay
#Lifestyle

Päť sladkých dôvodov, prečo by ste mali piť DENNE horúcu čokoládu

(Pixabay)
Foto: Pixabay
#Lifestyle

Päť sladkých dôvodov, prečo by ste mali piť DENNE horúcu čokoládu

9.10. 10:55 Čokoláda ako surovina má toľko antioxidantov, že nám môže pomôcť aj v prevencii proti rakovine či srdcovým chorobám.

Od dávnych čias sa čokoláda v horúcom stave pila najmä na povzbudenie mysle. Medzi 16. - 19. storočím bol tento nápoj považovaný za ozdravujúci, priam liečivý. Pil sa v každom meste a v mnohých variáciách.

1. Zvyšuje potenciál mozgu

Podľa vedcov flavonoidy obsiahnuté v čokoláde podporia krvný obeh a mikrocirkuláciu. Okysličuje sa tým aj mozog, povzbudí sa pamäť. Odporúčame 2 šálky horúcej čokolády denne, aby ste si okrem podpory myslenia zlepšili aj dobrú náladu. Nepreháňajte to však so sladením.

2. Je bohatá na antioxidanty

Pravá tmavá čokoláda obsahuje viac antioxidantov ako zelený čaj či červené víno. V horúcej čokoláde sa ich pomer zohriatím ešte zväčší.

3. Ochraňuje pred depresiou

Pomáha zbaviť stresu, hnevu alebo smútku, pretože stimuluje produkciu endorfínov. Pozor však na cukor, ktorý horúca čokoláda obsahuje. Nepotrebujete ho veľa, aby ste si ju vychutnali. Šálku tmavej horúcej čokolády môžete osladiť škoricou, mliekom alebo zdravšou variantou cukru (stéviou, prírodným cukrom).

4. Pomáha chrániť cievny systém

Opäť spomenieme flavonoidy, látky redukujúce najmä srdcovo-cievne ochorenia. Znižujú krvný tlak a odľahčujú cievy. Doprajte si kvalitnú čistú čokoládu bez saturovaných tukov.

5. Zníži aj vašu hmotnosť

A to v prípade, že si vyberiete delikátnu čokoládu bez cukru a bez vysokých kalórií. Príjemná chuť a vôňa navodí pocit sýtosti, úplne nahradí chuť na sladkosti.

Náš tip: rozpustite 80 percentnú čokoládu a zrieďte ju s trochou mandľového mlieka. Ochuťte ju kokosovou múčkou pri servírovaní v šálke.

Zdroj: Romana Kalická
autor:  Romana Kalická
Diskusia  ()

Video

Diskusia
#evahriesnedobra