11 potravín, ktoré vážne ohrozujú vaše zdravie: Nevedomky ich možno konzumujete každý deň!
31. 7. 2024, 16:26
Niektoré potraviny môžu mať z dlhodobého hľadiska na náš organizmus toxický vplyv. Ak ich navyše navzájom kombinujete, vážne ohrozujete svoje zdravie.
1. Paradajková šťava v konzerve

Zdroj: Canva
Paradajkovú šťavu si môžete ľahko pripraviť aj doma
Ide o tzv. zabijaka v prestrojení, pretože je skrytým zdrojom cukru a sodíka. Jej denná konzumácia podporuje priberanie, čo môže viesť až ku vzniku obezity, cukrovky, ochorenia srdca a vzniku zubného kazu. Do jedálnička zaraďte radšej čerstvé paradajky, z ktorých si môžete urobiť chutný domáci pretlak či omáčku, ktorú ochutíte bylinkami a trochou soli.
Zdroj: Shutterstock
Sladené nápoje majú negatívny účinok na zdravie
2. Sýtené sladené nápoje
Bublinkové sladené nápoje sú pre vaše zdravie tým najhorším nepriateľom. Dokážu zhoršiť kvalitu pleti, narušiť hladinu krvného cukru, hormónov a následne aj vašu náladu. Pitím týchto nápojov prijímate hlavne jednoduché cukry, konzervačné látky a farbivá. Lepšie na tom nie sú ani nápoje bez cukru, do ktorých sa pridávajú umelé sladidlá. Radšej siahnite po zelenine a ovocí, z ktorých si v odšťavovači vytvoríte zdravý a chutný nápoj.
Zdroj: Shutterstock
Biely cukor škodí.
3. Biely rafinovaný cukor
Jednoduchý cukor je vysoko návykový a okrem toho, že zvyšuje hladinu glukózy a podporuje tvorbu tuku, hrozí vám aj ochorenie srdca. Jeho častý príjem spôsobuje vznik cukrovky, obezity i rakoviny. Radšej si doprajte čerstvé ovocie a ak potrebujete jedlo nutne osladiť, skúste med alebo čakankový sirup, ktorý obsahuje prebiotickú vlákninu, vitamíny a minerály.
Zdroj: Archív
Údeniny obsahujú veľa soli, nasýtených tukov a chemických konzervantov, ktoré súvisia aj s rozvojom obezity a iných ochorení, napríklad srdca, ciev, obličiek či kĺbov.
4. Údeniny
Salámy a párky sú plné dusičnanov, sodíka, konzervačných a iných pridaných látok. Všetky tieto látky môžu zvýšiť riziko vzniku rakoviny, ochorení srdca, cukrovky, dokonca môžu vyvolať poruchy v učení a správaní sa u detí. Preto by ste sa mali týmto potravinám úplne vyhnúť.
Zdroj: Shutterstock
Olivový olej brzdí enzýmy podporujúce zápalové procesy. Zvlášť cenný je panenský, lisovaný za studena, lebo obsahuje veľa antioxidantov. Využijete ho najmä v šalátoch, ale ak zvládnete, prehltnite každý deň nalačno jednu lyžicu.
5. Rafinovaný rastlinný olej
Rastlinný olej je súčasťou každej kuchyne, niektoré sú však geneticky modifikované a z dlhodobého hľadiska môžu mať na zdravie negatívne účinky. Navyše obsahujú transmastné kyseliny, ktoré sa podieľajú na zvýšení hladiny cholesterolu a následne prispievajú ku vzniku kardiovaskulárnych ochorení, obezity, rakoviny i Alzheimerovej choroby. Rafinovaný olej obsahuje aj voľné radikály, ktoré podporujú rast rakovinotvorných buniek, urýchľujú starnutie a spôsobujú mnohé zdravotné kombinácie. Voľte preto zdravé alternatívy v podobe za studena lisovaného olivového, repkového či avokádového oleja.
Zdroj: profimedia.sk
Namiesto margarínu si dajte radšej kvalitné maslo
6. Margarín
Margarín patrí medzi najnezdravšie potraviny. Vyrába sa hydrogenovaných rastlinných olejov, prakticky ide o chemický výrobok. Obsahuje vysoký podiel transmastných kyselín, ktoré ohrozujú srdce, cievy a zvyšujú hladinu cholesterolu. Radšej používajte klasické maslo, alebo si vyrobte domáce tvarohové nátierky.
Zdroj: Shutterstock
Namiesto klasických hranoliek si upečte zemiaky v rúre
7. Hranolky
Všetky potraviny, ktoré prešli smažením vo veľkom množstve oleja, obsahujú nebezpečnú látku akrylamid, ktorá zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, rakoviny prsníkov, prostaty a konečníka. Skúste si urobiť domáce čipsy. Nakrájate zemiaky na tenké plátky, pokvapkajte olivovým olejom a upečte v rúre. Po upečení ich mierne osoľte a vychutnajte si pravú chuť zemiakov. Budete naozaj milo prekvapení.
Zdroj: shutterstock
Dresing z pečeného cesnaku a kôpru
8. Šalátové dresingy
Zálievky na šalát obsahujú veľké množstvo cukru v podobe kukuričného sirupu s vysokým podielom fruktózy. V zložení nájdete aj veľké množstvo oleja a umelé farbivá. Zo šalátu tak za pár sekúnd vytvoríte nutričnú katastrofu, ktorá nemá ďaleko k hot-dogu či čipsom. Našťastie si môžete vyrobiť vlastný dresing. Na krémový použite ako základ grécky jogurt, ktorý dochutíte soľou, korením, citrónovou šťavou či horčicou. Alebo zeleninu len polejte olivovým olejom alebo balzamikovým octom.
Zdroj: Robo Homola
Miešaný drink
9. Alkohol
Obsahuje veľa kalórií, spôsobuje dehydratáciu organizmu, poškodzuje pečeň, prispieva k nadváhe, ale aj ku vzniku depresií a škodí aj pleti. Preto si doprajte maximálne jeden pohár kvalitného vína raz až dvakrát do mesiaca, alebo alkohol úplne vylúčte.
Zdroj: Shutterstock
Energetické tyčinky bývajú väčšinou plné cukru
10. Energetické tyčinky
Väčšina týchto tyčiniek patrí medzi kalorické bomby, sú plné cukru v podobe kukuričného sirupu, konzervačných látok a transmastných kyselín. Radšej si doprajte hrsť orieškov alebo kvalitnú horkú čokoládu.
Zdroj: Shutterstock.com
Nalejte si vitamíny! Smäd zaženiete aj sviežim ovocím a zeleninou.
11. Džúsy
Komerčné ovocné džúsy obsahujú pridané cukry, farbivá, konzervačné látky a počas pasterizácie strácajú svoju nutričnú pridanú hodnotu. Radšej si doma odšťavte ovocie, čerstvá šťava je plná vitamínov a vlákniny.