Reklama

11 potravín, ktoré vážne ohrozujú vaše zdravie: Nevedomky ich možno konzumujete každý deň!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tieto potraviny vás v horúcom počasí určite osviežia
    Reklama

    Nina Nová

    Niektoré potraviny môžu mať z dlhodobého hľadiska na náš organizmus toxický vplyv. Ak ich navyše navzájom kombinujete, vážne ohrozujete svoje zdravie.

    1. Paradajková šťava v konzerve

    Paradajkovú šťavu si môžete ľahko pripraviť aj doma

    Zdroj: Canva

    Paradajkovú šťavu si môžete ľahko pripraviť aj doma

    Ide o tzv. zabijaka v prestrojení, pretože je skrytým zdrojom cukru a sodíka. Jej denná konzumácia podporuje priberanie, čo môže viesť až ku vzniku obezity, cukrovky, ochorenia srdca a vzniku zubného kazu. Do jedálnička zaraďte radšej čerstvé paradajky, z ktorých si môžete urobiť chutný domáci pretlak či omáčku, ktorú ochutíte bylinkami a trochou soli.

    Zdroj: Shutterstock

    Sladené nápoje majú negatívny účinok na zdravie

    2. Sýtené sladené nápoje

    Bublinkové sladené nápoje sú pre vaše zdravie tým najhorším nepriateľom. Dokážu zhoršiť kvalitu pleti, narušiť hladinu krvného cukru, hormónov a následne aj vašu náladu. Pitím týchto nápojov prijímate hlavne jednoduché cukry, konzervačné látky a farbivá. Lepšie na tom nie sú ani nápoje bez cukru, do ktorých sa pridávajú umelé sladidlá. Radšej siahnite po zelenine a ovocí, z ktorých si v odšťavovači vytvoríte zdravý a chutný nápoj.

    Zdroj: Shutterstock

    Biely cukor škodí.

    3. Biely rafinovaný cukor

    Jednoduchý cukor je vysoko návykový a okrem toho, že zvyšuje hladinu glukózy a podporuje tvorbu tuku, hrozí vám aj ochorenie srdca. Jeho častý príjem spôsobuje vznik cukrovky, obezity i rakoviny. Radšej si doprajte čerstvé ovocie a ak potrebujete jedlo nutne osladiť, skúste med alebo čakankový sirup, ktorý obsahuje prebiotickú vlákninu, vitamíny a minerály.

    Zdroj: Archív

    Údeniny obsahujú veľa soli, nasýtených tukov a chemických konzervantov, ktoré súvisia aj s rozvojom obezity a iných ochorení, napríklad srdca, ciev, obličiek či kĺbov.

    4. Údeniny

    Salámy a párky sú plné dusičnanov, sodíka, konzervačných a iných pridaných látok. Všetky tieto látky môžu zvýšiť riziko vzniku rakoviny, ochorení srdca, cukrovky, dokonca môžu vyvolať poruchy v učení a správaní sa u detí. Preto by ste sa mali týmto potravinám úplne vyhnúť.

    Zdroj: Shutterstock

    Olivový olej brzdí enzýmy podporujúce zápalové procesy. Zvlášť cenný je panenský, lisovaný za studena, lebo obsahuje veľa antioxidantov. Využijete ho najmä v šalátoch, ale ak zvládnete, prehltnite každý deň nalačno jednu lyžicu.

    5. Rafinovaný rastlinný olej

    Rastlinný olej je súčasťou každej kuchyne, niektoré sú však geneticky modifikované a z dlhodobého hľadiska môžu mať na zdravie negatívne účinky. Navyše obsahujú transmastné kyseliny, ktoré sa podieľajú na zvýšení hladiny cholesterolu a následne prispievajú ku vzniku kardiovaskulárnych ochorení, obezity, rakoviny i Alzheimerovej choroby. Rafinovaný olej obsahuje aj voľné radikály, ktoré podporujú rast rakovinotvorných buniek, urýchľujú starnutie a spôsobujú mnohé zdravotné kombinácie. Voľte preto zdravé alternatívy v podobe za studena lisovaného olivového, repkového či avokádového oleja.

    Zdroj: profimedia.sk

    Namiesto margarínu si dajte radšej kvalitné maslo

    6. Margarín

    Margarín patrí medzi najnezdravšie potraviny. Vyrába sa hydrogenovaných rastlinných olejov, prakticky ide o chemický výrobok. Obsahuje vysoký podiel transmastných kyselín, ktoré ohrozujú srdce, cievy a zvyšujú hladinu cholesterolu. Radšej používajte klasické maslo, alebo si vyrobte domáce tvarohové nátierky.

    Zdroj: Shutterstock

    Namiesto klasických hranoliek si upečte zemiaky v rúre

    7. Hranolky

    Všetky potraviny, ktoré prešli smažením vo veľkom množstve oleja, obsahujú nebezpečnú látku akrylamid, ktorá zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, rakoviny prsníkov, prostaty a konečníka. Skúste si urobiť domáce čipsy. Nakrájate zemiaky na tenké plátky, pokvapkajte olivovým olejom a upečte v rúre. Po upečení ich mierne osoľte a vychutnajte si pravú chuť zemiakov. Budete naozaj milo prekvapení.

    Zdroj: shutterstock

    Dresing z pečeného cesnaku a kôpru

    8. Šalátové dresingy

    Zálievky na šalát obsahujú veľké množstvo cukru v podobe kukuričného sirupu s vysokým podielom fruktózy. V zložení nájdete aj veľké množstvo oleja a umelé farbivá. Zo šalátu tak za pár sekúnd vytvoríte nutričnú katastrofu, ktorá nemá ďaleko k hot-dogu či čipsom. Našťastie si môžete vyrobiť vlastný dresing. Na krémový použite ako základ grécky jogurt, ktorý dochutíte soľou, korením, citrónovou šťavou či horčicou. Alebo zeleninu len polejte olivovým olejom alebo balzamikovým octom.

    Zdroj: Robo Homola

    Miešaný drink

    9. Alkohol

    Obsahuje veľa kalórií, spôsobuje dehydratáciu organizmu, poškodzuje pečeň, prispieva k nadváhe, ale aj ku vzniku depresií a škodí aj pleti. Preto si doprajte maximálne jeden pohár kvalitného vína raz až dvakrát do mesiaca, alebo alkohol úplne vylúčte.

    Zdroj: Shutterstock

    Energetické tyčinky bývajú väčšinou plné cukru

    10. Energetické tyčinky

    Väčšina týchto tyčiniek patrí medzi kalorické bomby, sú plné cukru v podobe kukuričného sirupu, konzervačných látok a transmastných kyselín. Radšej si doprajte hrsť orieškov alebo kvalitnú horkú čokoládu.

    Zdroj: Shutterstock.com

    Nalejte si vitamíny! Smäd zaženiete aj sviežim ovocím a zeleninou.

    11. Džúsy

    Komerčné ovocné džúsy obsahujú pridané cukry, farbivá, konzervačné látky a počas pasterizácie strácajú svoju nutričnú pridanú hodnotu. Radšej si doma odšťavte ovocie, čerstvá šťava je plná vitamínov a vlákniny.